Во основа, климатските промени се прашање на детските права

Младите во Северна Македонија се околу една петина од вкупното население. Нивната бројка е околу 370,000 момчиња и девојки на возраст од 10 до 24 години. Оваа програма има за цел да ја намали ранливоста на заедниците во однос на климатските промени и деградацијата на животната средина така што ќе им овозможи на децата и младите да бидат двигатели на промените. Освен тоа, програмата ги поставува темелите за кохезивно и сеопфатно образование за животна средина и климатски промени во земјата.

Децата се 30% од вкупното население во светот и се најбројната група луѓе погодена од климатските промени и деградацијата на животната средина. Децата се поподложни на негативните состојби во животната средина и се почувствителни на штетните влијанија врз нивните животи, како сега така и во иднина. Климатските промени и деградацијата на животната средина ги нарушуваат најосновните права на децата ширум светот, ставајќи ги во опасност нивниот живот и добросостојба.

Најнови вести

News

1 милијарда деца се во „екстремно висок ризик“ од влијанијата на климатската криза – УНИЦЕФ

Децата во земјите од Централно-африканската република, Чад и Нигерија се меѓу најзагрозените од климатските промени, според првиот индекс на ризик од климатски промени на УНИЦЕФ,…
News

Младински самит за климатски промени во Скопје – на патот до Милано, Глазгов и понатаму..

AПЛИЦИРАЈ ТУКА ако си млад човек или младинска организација AПЛИЦИРАЈ ТУКА ако имаш еко-иновација (НВО, фирма, училиште факултет) Младинскиот самит за климатски промени во Скопје…
News

Прикажување на „I am Greta“ документарниот филм за првпат во земјата

Проекцијата на документарниот филм е закажана за 20 август, во Куршумли Ан, во рамки на Македокс филмскиот фестивал. Повеќе информации и резервација на билети на…
News
УНИЦЕФ со поддршка за ЕКО програмата на CINEDAYS за подигање на свеста за влијанието на климатските промени врз децата
News
Младите иноватори добија средства за да ги претворат еко-решенијата во реалност
News
ФИТР и УНИЦЕФ го обновуваат партнерството за поддршка на младите при работа на иновативни еко-решенија
News
Владата го усвои ревидираниот национален придонес кон климатскиот договор од париз
News
Децата и младите се оптимисти и сакаат да придонесат за ублажување на климатските промени
News
Со новата програма за образование за животна средина, младите стапуваат во првите редови на климатската акција

Приклучи се на нашата заедница и изрази заложба!

Со ставање на својот потпис на оваа заложба, јас се залагам за климатска акција и за поддршка на интеграцијата на образованието за животна средина и климатски промени во образовниот систем. Исто така, се заложувам дека ќе:

  • УЧАМ повеќе за климатските промени и ќе бидам поангажиран во ова поле,
  • Преземам АКЦИЈА за заштита на животната средина и намалување на емисиите на стакленички гасови,
  • СПОДЕЛАМ и со другите и ќе ги охрабрувам да научат повеќе за темата, да преземат климатска акција и да ја потпишат заложбата.

СО ВАШАТА ЗАЛОЖБА, ВИЕ:

Станувате дел од една заедница која им овозможува на младите да дејствуваат како двигатели на промените за намалување на ранливоста на заедницата во однос на климатските промени и деградацијата на животната средина.

Ќе дадете поддршка на интеграцијата на образованието за климатски промени и животна средина во македонскиот образовен систем;
Ќе бидете постојано информирани и поврзани со организациите што обезбедуваат можности за личен и професионален развој во полето на животната средина и климатските промени.