Skip to main content

Fëmijët në Republikën e Afrikës Qendrore, Çad dhe Nigeri janë ndër më të rrezikuarit nga ndryshimet klimatike, sipas indeksit të parë të rrezikut të klimës të UNICEF-it të përqendruar tek fëmijët.

NJU JORK, 20 gusht 2021-Të rinjtë që jetojnë në Republikën e Afrikës Qendrore, Çad, Nigeri, Guinea dhe Guinea-Bissau janë më të rrezikuarit nga ndikimet e ndryshimit të klimës, duke kërcënuar shëndetin, arsimin dhe mbrojtjen e tyre, dhe duke i ekspozuar ata sipas sëmundjeve vdekjeprurëse, sipas një raporti të UNICEF -it të nisur sot.

‘Kriza klimatike është një krizë e të drejtave të fëmijëve: Prezantimi i Indeksit të Rrezikut të Klimës për Fëmijët’ është analiza e parë gjithëpërfshirëse e rrezikut klimatik nga perspektiva e një fëmije. Ai rendit vendet bazuar në ekspozimin e fëmijëve ndaj goditjeve klimatike dhe mjedisore, të tilla si ciklonet dhe valët e nxehtësisë, si dhe cenueshmërinë e tyre ndaj këtyre goditjeve, bazuar në aksesin e tyre në shërbimet thelbësore.

I nisur në bashkëpunim me të Premten për të Ardhmen në përvjetorin e tretë të lëvizjes globale të grevës të udhëhequr nga të rinjtë, raporti gjen se afërsisht 1 miliard fëmijë-gati gjysma e 2.2 miliardë fëmijëve në botë-jetojnë në një nga 33 vendet e klasifikuara si “jashtëzakonisht të larta”. rrezik ”. Këta fëmijë përballen me një kombinim vdekjeprurës të ekspozimit ndaj goditjeve të shumta klimatike dhe mjedisore me një cenueshmëri të lartë për shkak të shërbimeve të papërshtatshme thelbësore, të tilla si uji dhe kanalizimet, kujdesi shëndetësor dhe arsimi. Gjetjet pasqyrojnë numrin e fëmijëve të prekur sot – shifrat ka të ngjarë të përkeqësohen ndërsa ndikimet e ndryshimeve klimatike përshpejtohen.

“Për herë të parë, ne kemi një pamje të plotë se ku dhe si fëmijët janë të prekshëm nga ndryshimet klimatike, dhe kjo pamje është pothuajse e paimagjinueshme e tmerrshme. Goditjet klimatike dhe mjedisore po minojnë spektrin e plotë të të drejtave të fëmijëve, nga qasja në ajër të pastër, ushqim dhe ujë të sigurt; për arsimimin, strehimin, lirinë nga shfrytëzimi, madje edhe të drejtën e tyre për të mbijetuar. Praktikisht jeta e asnjë fëmije nuk do të preket, “tha Henrietta Fore, Drejtore Ekzekutive e UNICEF. “Për tre vjet, fëmijët kanë ngritur zërin në të gjithë botën për të kërkuar veprime. UNICEF mbështet thirrjet e tyre për ndryshim me një mesazh të pakundërshtueshëm – kriza klimatike është krizë e të drejtave të fëmijëve. ”

Indeksi i Rrezikut të Klimës për Fëmijët (CCRI) zbulon:

 • 240 milionë fëmijë janë shumë të ekspozuar ndaj përmbytjeve bregdetare;
 • 330 milionë fëmijë janë shumë të ekspozuar ndaj përmbytjeve të lumenjve;
 • 400 milionë fëmijë janë shumë të ekspozuar ndaj cikloneve;
 • 600 milionë fëmijë janë shumë të ekspozuar ndaj sëmundjeve të transmetuara nga vektorët;
 • 815 milionë fëmijë janë shumë të ekspozuar ndaj ndotjes me plumb;
 • 820 milionë fëmijë janë shumë të ekspozuar ndaj valëve të nxehtësisë;
 • 920 milionë fëmijë janë shumë të ekspozuar ndaj mungesës së ujit;
 • 1 miliard fëmijë janë shumë të ekspozuar ndaj niveleve jashtëzakonisht të larta të ndotjes së ajrit [1]

Ndërsa pothuajse çdo fëmijë në të gjithë botën është në rrezik nga të paktën një nga këto rreziqe klimatike dhe mjedisore, të dhënat zbulojnë se vendet e prekura më keq përballen me goditje të shumta dhe shpesh të mbivendosura që kërcënojnë të dëmtojnë progresin e zhvillimit dhe të thellojnë privimet e fëmijëve.

Rreth 850 milionë fëmijë – 1 në 3 në të gjithë botën – jetojnë në zona ku të paktën katër nga këto goditje klimatike dhe mjedisore mbivendosen. Deri në 330 milionë fëmijë – 1 në 7 në të gjithë botën – jetojnë në zona të prekura nga të paktën pesë goditje të mëdha.

Raporti gjithashtu zbulon një shkëputje midis vendit ku gjenerohen emetimet e gazrave serrë dhe ku fëmijët po përjetojnë ndikimet më të rëndësishme të nxitura nga klima. 33 vendet e ‘rrezikut jashtëzakonisht të lartë’ emetojnë kolektivisht vetëm 9 për qind të emetimeve globale të CO2. Anasjelltas, 10 vendet me emetim më të lartë përbëjnë kolektivisht gati 70 përqind të emetimeve globale. Vetëm një nga këto vende renditet si “me rrezik jashtëzakonisht të lartë” në indeks.

“Ndryshimet klimatike janë thellësisht të pabarabarta. Ndërsa asnjë fëmijë nuk është përgjegjës për rritjen e temperaturave globale, ata do të paguajnë kostot më të larta. Fëmijët nga vendet më pak përgjegjëse do të vuajnë mbi të gjitha, “tha Fore. “Por ka ende kohë për të vepruar. Përmirësimi i aksesit të fëmijëve në shërbimet thelbësore, të tilla si uji dhe kanalizimet, shëndeti dhe arsimi, mund të rrisë ndjeshëm aftësinë e tyre për t’i mbijetuar këtyre rreziqeve klimatike. UNICEF u kërkon qeverive dhe bizneseve të dëgjojnë fëmijët dhe të japin përparësi veprimeve që i mbrojnë ata nga ndikimet, duke përshpejtuar punën për të zvogëluar në mënyrë dramatike emetimet e gazrave serrë. ”

Pa veprimet urgjente të kërkuara për të zvogëluar emetimet e gazrave serrë, fëmijët do të vazhdojnë të vuajnë më së shumti. Krahasuar me të rriturit, fëmijët kërkojnë më shumë ushqim dhe ujë për njësi të peshës trupore, janë më pak të aftë të mbijetojnë nga ngjarjet ekstreme të motit dhe janë më të ndjeshëm ndaj kimikateve toksike, ndryshimeve të temperaturës dhe sëmundjeve, ndër faktorë të tjerë.

“Lëvizjet e aktivistëve të rinj të klimës do të vazhdojnë të rriten, të vazhdojnë të rriten dhe të vazhdojnë të luftojnë për atë që është e drejtë sepse ne nuk kemi zgjidhje tjetër”, thanë Farzana Faruk Jhumu (Bangladesh), Eric Njuguna (Kenia), Adriana Calderón (Meksikë) dhe Greta Thunberg (Suedi) nga Fridays for Future, e cila ka shkruar parathënien e raportit dhe po bashkohet në mbështetje të lansimit. “Ne duhet të pranojmë se ku jemi, të trajtojmë ndryshimet klimatike si kriza dhe të veprojmë me urgjencën e kërkuar për të siguruar që fëmijët e sotëm të trashëgojnë një planet të jetueshëm.”

UNICEF po u bën thirrje qeverive, bizneseve dhe aktorëve përkatës që:

 1. Rritja e investimeve në përshtatjen me klimën dhe elasticitetin në shërbimet kryesore për fëmijët. Për të mbrojtur fëmijët, komunitetet dhe më të prekshmit nga ndikimet më të këqija të klimës tashmë në ndryshim, shërbimet kritike duhet të përshtaten, duke përfshirë ujin, sistemet e higjienës dhe higjienës, shërbimet shëndetësore dhe arsimore.
 2. Ulja e emetimeve të gazrave serrë. Për të shmangur ndikimet më të këqija të krizës klimatike, kërkohet veprim gjithëpërfshirës dhe urgjent. Vendet duhet të ulin emetimet e tyre me të paktën 45% (krahasuar me nivelet e 2010) deri në vitin 2030 për të mbajtur ngrohjen në jo më shumë se 1.5 gradë Celsius.
 3. Jepuni fëmijëve edukim klimatik dhe aftësi për zarzavate, kritike për përshtatjen e tyre dhe përgatitjen për efektet e ndryshimit të klimës. Fëmijët dhe të rinjtë do të përballen me pasojat shkatërruese të plota të krizës klimatike dhe pasigurisë së ujit, megjithatë ata janë më pak përgjegjësit. Ne kemi një detyrë ndaj të gjithë të rinjve dhe brezave të ardhshëm.
 4. Përfshini të rinjtë në të gjitha negociatat dhe vendimet kombëtare, rajonale dhe ndërkombëtare të klimës, përfshirë COP26. Fëmijët dhe të rinjtë duhet të përfshihen në të gjitha vendimmarrjet e lidhura me klimën.
 5. Sigurohuni që rimëkëmbja nga pandemia COVID-19 të jetë e gjelbër, me pak karbon dhe gjithëpërfshirëse, në mënyrë që kapaciteti i brezave të ardhshëm për të adresuar dhe reaguar ndaj krizës klimatike të mos komprometohet.

#####

Shënime për redaktorët:

CCRI u zhvillua në bashkëpunim me disa partnerë duke përfshirë të dhënat për fëmijët në bashkëpunim.

Për ta bërë raportin më të arritshëm për të rinjtë globalë, UNICEF gjithashtu bashkëpunoi me Climate Cardinals, një organizatë jofitimprurëse e të rinjve ndërkombëtarë e cila përkthen kërkimet dhe informacionin mbi ndryshimet klimatike në mënyrë që ata të arrijnë sa më shumë të rinj dhe udhëheqës të jetë e mundur.


[1] Ekspozimi mesatar vjetor> 35μg/m3


Burimi: unicef.org